JP Galeria - шаблон joomla Форекс

Életeket ajándékoztunk

.

Gift of Life

A Gift of Life International egy nemzetközi Rotary program, melynek célja olyan gyermekek életének megmentése, akik veleszületett szívbetegségben szenvednek és országukban nem áll rendelkezésre a gyógyítás lehetősége.

A magyar rotaristák 1991 és 1994 között vettek részt először a Gift of Life – Ajándékozz életet (GOL) programban, akkor kedvezményezettként. A Rotary Club New Jersey 40 magyar, rendkívül súlyos szívbeteg gyermek műtétjét segítette az USA-ban. A magyarországi kivizsgálás, a műtétre alkalmas betegek kiválasztása, a betegek és a kísérő szülők utazási költségeinek előteremtése és az egyéb adminisztratív teendők az RC Budapest feladata volt. A GOL hazai mentora, szervezője és lelke Dr. Fekete Farkas Pál gyermek-kardiológus, rotarista volt. A program keretén belül 25 magyar kardiológus, szívsebész és altatóorvos is három hónapos továbbképzésen vett részt New Yorkban, a Schneider Hospitalban.

A program 2010-ben folytatódott. A Magyar Rotary ekkortól adta vissza azt a segítséget, amelyet a kilencvenes évek elején kapott.  Olyan környező országokban élő, szívbeteg kisgyermekek életét mentettük meg, akiknek hazájában nem áll rendelkezésre a veleszületett szívrendellenességek ingyenes orvosi és műtéti ellátása.

Az RC Budapest-Tabán 2013-tól irányította a programot. A műtétek elindításához mindenekelőtt pénzt kellett gyűjteni. Ennek érdekében sok mindent tettünk, jótékonysági divatbemutatót, zenei koncertet szerveztünk, jótékonysági futóversenyen vettünk részt, nagyszabású jótékonysági bált szerveztünk. Sikeresen pályáztunk klubtársunk, Czeglédi András vezetésével a Belron Word Conference Fundationnél, ahol a GOL céljaira 50 000 Eurót nyertünk.  Hazai és külföldi rotarista barátaink is segítettek nekünk a gyűjtésben. Ki kell emelni Karsai Gábor amerikai- és Henning Sorknaes magyar rotarista szerepét, akik ebben a munkában az élen jártak. Pályázati programunkat Rotary nemzetközi alapítványa jóváhagyta és az összegyűjtött pénzt megduplázta. Így 2014 áprilisában közel 180 ezer USD, több mint 40 millió forint állt a rendelkezésünkre.

A kitűzött célunk 16 szívbeteg gyermek egészségének a visszaadása volt.  A munka elkezdődött, megszerveztük a határon túli ultrahangos szűrést, Romániában, Szerbiában és Ukrajnában. A listánkra felkerülő kis betegeket a program első felében a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet gyógyította, majd 2014 nyarától kezdve a szegedi II. SZ. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai központ végezte a szükséges műtéteket. Minden egyes beavatkozás sikeres volt, köszönhetően a magyar gyermekorvosok világszínvonalú szakmai felkészültségének.

Az utolsó műtétet 2015 augusztusában végeztettük el. Eredeti célunkat alaposan túlteljesítve összességében 23 kisgyermek életét tudtuk visszaadni.

A program keretében egy hordozható ultrahang készüléket is vásároltunk 10.000 USD értékben és átadtuk a szegedi Klinikának.

Egy többnyelvű oktatófilmet készítettünk, amely a határon túli gyermekorvosokat segíti, hogy modern műszerek nélkül is korán felismerjék a veleszületett szívrendellenességet.

A magyar Rotary klubok is tevékenyen részt vettek a programban. Tizenhárom klub „fogadott örökbe” egy-egy kis beteget és a műtéti költségeikhez támogatást adtak. A klubok a gyógyulás után is tartják a kapcsolatot a kisgyermekek családjával. Győri rotarista barátunk Heim Gábor (aki maga is életmentő szívműtéten van túl), megalapította a Jószívüek Klubját, ahol az immár meggyógyult beteg gyermekek életét követi.

A magyarországi GOL programja folytatódik. Az újabb ütem szervezője, gazdája 2015-től a szegedi RC Szent-Györgyi Albert klub lesz.

Copyright © 2018 RC Budapest-Tabán